rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Sunday, October 19, 2008

Delegasi Pendidikan Islam Filipina

17 Oktober lalu satu delegasi Filipina telah bertandang ke Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya. Sebuah majlis dialog diadakan seperti yg dirancang bertempat di Moot Court. Delegasi Filipina terdiri drpd pegawai pendidikan yang bertanggungjawab ke atas pendidikan Islam di Filipina.

Secara ringkas, pendidikan Islam di Filipina tdklah sebertuah di Malaysia krn survival mereka untuk terus memberi asuhan Islam kpd umat Islam di Filipina agak sukar. Pendidikan Islam di sana terpaksa ditanggungjawabkan oleh Badan Bukan Kerajaan (NGO) sama ada dari segi fasiliti mahupun gurunya sendiri. Sedangkan di Malaysia jauh berbeda krn pendidikan Islam wujud di semua sekolah kebangsaan dan sekolah menengah kebangsaan dan kewujudan sekolah agama bukan sahaja yang ditaja oleh kerajaan Malaysia bahkan juga dianjurkan juga oleh kerajaan negeri, NGO dan termasuklah institusi swasta yg menawarkan pengajian Islam. Cuma tinggal anak-anak shj sama ada sudi ataupun tdk mempelajari pendidikan Islam secara percuma atau dengan sedikit pelaburan masa depan yg jauh -akhirat.

Selepas rehat minum pagi majlis bersambung. Giliran tuan rumah membentang. APIUM diwakili oleh Lt. Kolonel Prof. Madya Dr. Hasan Basri bin Awang Mat Dahan (panggilan mesranya - Ustaz Hasan). Membentangkan pelaksanaan j-QAF di Malaysia. Ustaz Hasan kini bertugas di Mesir sejak dua tahun lalu dan akan kembali ke Fakulti Pendidikan setelah tamat kontrak, insyaAllah.


Jika ada yg menyangka j-QAF adalah subjek baru mengantikan pendidikan Islam atau KAFA yg sedia ada maka ia adalah sangkaan yg meleset sama sekali. j-QAF sebenarnya adalah untuk menambahbaik atau menguatkan sistem pendidikan Islam yg sedia ada. Dalam erti kata lain menguatkan asas pendidikan Islam supaya ia lebih mantap dan berkesan.

Pelaksanaan dalam bilk darjah juga berbeza berbanding kelas pendidikan Islam biasa. Untuk sebuah kelas maksimum tiga orang guru akan mengajar, kerana setiap guru akan mengambil sebuah kumpulan yg maksimum setiap kelas dibahagikan kpd 3 kumpulan. Kaedah ini digunakan dlm semua subjek j-QAF kecuali bahasa Arab yg hanya seorang guru shj.


Kelihatan dua orang guru dlm slideshow


Menariknya bahasa Arab juga diaplikasikan dalam bentuk dikir barat. Ditubuhkan kumpulan dikir barat dan dilatih untuk dipertandingkan. Kaedah begini jika dilihat menyamai metod Sunan Kalijaga berdakwah, iaitu dlm bentuk liburan. Seperti juga jika diperhatikan dlm beberapa program pendidikan kpd anak2. Kaedah yg memberi kesan jangka panjang. Kerana sudah fitrah kanak-kanak mudah belajar dlm keadaan santai dan seronok. Dan seharusnya GPI menggunakan pendekatan yg menyeronokkan pelajar supaya mereka lebih meminati bahasa Arab, bukannya menjadikan mereka fobia dgn bahasa Arab. isnyaAllah sama2 kita usahakan.
Semoga pertemuan kali ini diberkati Allah dan sama2 kita anjakkan paradigma. Kemudahan yg kita dapati setinggi2 syukur ke hadrat ilahi. Kekurangan saudara seagama sama2lah kita bantu sedaya adanya.

Barokallahufik...Sesi fotografi delegasi bersama Pengarah APIUM, Dr Ruzman, Dr Hasan dan Dr Idris Awang selaku moderator


Delegasi bersama pelajar SMPI yg hadirdicatat oleh Ustaz Lah (maaf andai ada kekurangan)
No comments: